maanantai 15. helmikuuta 2010

Luovuuspraktiikka & Kansainvälisyys 9.2.2010

(muistiinpanot tehnyt: Jussi Salli)

Tämänkertaiset vieraamme olivat juuri saapuneita vaihto-oppilaita, ei siis parempaa tapaa saada kansainvälistä näkökulmaa luovan yrittäjyyden kannattavuudesta/kannattamattomuudesta Virroilla.

Aluksi esittelimme projektimme, tämän jälkeen jakauduimme ryhmiin pohtimaan kulttuurieroja.

Vaihto-oppilaat olivat viipyneet Virroilla vasta puolisentoista viikkoa, tästä huolimatta eroja ja samankaltaisuuksia löytyi paljon. Tässäpä niitä:

- Suomessa on viileä ilmasto, jolla saattaa olla vaikutusta yleiseen oloomme ja kansalliseen identiteettiin. Suomalaiset myös kenties pukeutuvat tummaan helpommin.

- Tästä huolimatta globalisaation olennaiset osat ovat rantautuneet myös Suomeen: pizza ja kebab ovat samanmakuista ja yhtä hyvää sekä pohjoisessa, että etelässä.

- Me suomalaiset emme kuulemma panosta pukeutumiseemme yhtä paljon kuin muut eurooppalaiset. Emme seuraa muotia yhtä orjallisesti ja asenteemme on "laid-back".

- Ihmiset pitävät hauskaa joka maassa lähes samalla tavalla, eroja löytyi lähinnä juhlimisen alkamisajankohdissa. Esimerkiksi Italiassa ei ole epätavallista pistää bileitä pystyyn vasta puolenyön aikoihin.

- Keski - Euroopan vuodenajat ovat Suomea selkeämpiä, sillä syksy ja kevät kestävät siellä kauemmin, ja niiden sää on kyseisille vuodenajoille tyypillisempää.

- Suomalaiset tuntevat ainakin itse maansa "hevimaana", samanlaista kukoistavaa metallimusiikin alikulttuuria ei tahdo etelämmästä löytyä.

- Suomi on myös kaupunkiyhteiskuntana varsin nuori; etelä- ja keski-Eurooppa edustavat suurimmaksi osaksi huomattavasti vanhempia arkkitehtuurin suuntauksia, ja varsinkin etelästä puuttuvat puutalot kokonaan.

- Kyläkulttuuri on kuolemassa myös muualla maailmassa ihmisten hakeutuessa tiiviimpiin asutuskeskuksiin. Unkarissa hallitus tarjoaa nuorille perheille ilmaisia asuntoja maaseudulta, jos nämä päättävät jäädä sinne

- Unkarissa turismi keskittyy kaupunkeihin, Italiassa koko maahan, mukaanlukien erityisesti merenrantakeskukset ja maaseutu. Suomessa turismi on vahvimmillaan Lapissa ja pääkaupunkiseudulla.

- Unkarissa on "koskematonta" luontoa jonkinverran, Italiassa ei yhtään, Suomessa tietenkin paljon.

- Suomi on harvaanasuttu maa, täällä on hiljaisempaa ja enemmän tilaa kuin keski- ja etelä-Euroopassa.

- keski- ja etelä-Euroopassa myös dubataan kaikki ulkomaiset videoesitykset paikalliselle kielelle, Suomessa hoidetaan homma tekstityksellä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.